donderdag 19 juli 2012

Houding ICT-beheer moet veranderen

Bij veel bedrijven is het ict-beheer vaak een ondergeschoven kindje van de organisatie. Dat heeft de afdeling volgens Gert-Jo van der Heijden van Yacht en Roeland Lensink van Achmea. Wanneer de afdeling ICT-beheer een proactieve houding aan zou nemen en duidelijk zou communiceren wat ze te bieden hebben, zullen ze beter op de radar van de boardroom komen te staan. Van der Heijden en Lensink pleiten voor het opstellen van een interne dienstencatalogus, hierdoor zou  men van de afdeling ICT beheer weer een volwaardige afdeling binnen de organisatie kunnen maken.
Ruim 60 procent van het ict-budget van organisaties gaat naar beheer, alvorens Lensink, ketenmanager bij Achmea IT. Men heeft in de boardroom vaak meer aandacht voor projecten en innovaties, dan voor het onderhouden van bestaande IT functies zoals beheer. Hierdoor wordt door de directie vaak het belang van adequaat ict-beheer onderschat. ICT-beheer voelen zich hierdoor zelf vaak ‘het ondergeschoven kindje’.
Van der Heijden, senior interim professional bij yacht en Computable-expert bij onderwerpen zoals Outsourcing, Loopbaan en Management zegt dat dit gevoel onterecht en onnodig is. De afdeling ICT Beheer zou een andere houding moeten aannemen. Bij het aanbieden van diensten in vorm van een dienstenportfolio, wordt het een stuk duidelijker wat de mogelijkheden zijn van ict-beheer. Door het opstellen van een catalogus, waarin de beheerafdeling de standaarddiensten met commerciƫle informatie zou opstellen, zouden de afdelingen meer toenadering kunnen vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten