dinsdag 12 februari 2013

Aantal mbo ict studenten gedaald

Dit studiejaar is het aantal studenten dat een ICT-opleiding volgt op mbo-niveau afgenomen. Hierbij zijn met name het aantal studenten voor niveau 2 en 3 opleidingen teruggelopen.

Dit kon worden opgemaakt uit de voorlopige cijfers die op Loket MBO ICT gepubliceerd zijn. Dit studiejaar zijn er 18.906 deelnemers bij de Regionale Opleidingcentra ingeschreven die een ICT-opleiding op mbo-niveau 2,3 en 4 aanbieden. Dit waren er vorig jaar nog 19446.

Uit deze cijfers is gebleken dat vooral het aantal deelnemers van niveau 2- en niveau 3- opleidingen afgenomen zijn. Op zich lijkt dat een positieve ontwikkeling omdat de lagere niveaus over het algemeen een slechter arbeidsmarktperspectief hebben. Uit cijfers van een onderzoek van kenniscentrum ECABO is gebleken dat ICT-leerlingen op niveau 2 de komende jaren weinig kans op een baan hebben.

Ook voor de opleiding Medewerker Beheer ICT op niveau 3 zijn niet echt goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt. Het aantal deelnemers bij deze studie liep hier terug van 6412 naar 5255. Bij de studie Particulier Digitaal Onderzoek (niveau 4) hebben zich dit jaar maar 137 studenten ingeschreven, dat waren er vorig jaar nog 214.

Juist bij de opleidingen Netwerkbeheerder en Applicatie Ontwikkelaar (niveau 4 zag men wel het aantal studenten stijgen. Deze opleidingen bieden ook een beter perspectief op werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten