Wat moet je nou met een verouderde versie van Microsoft Word of een spel dat je in de jaren tachtig voor het eerst speelde? Er zijn veel mensen die weinig waarde hechten aan het bewaren van oude programmatuur, maar toch is het iets moois om oude software te bewaren en toegankelijk te maken voor een breed publiek.
Tegenwoordig heeft men met open source-software ontzettend veel mogelijkheden en heeft de jeugd ook de vrijheid om zelf te doen wat ze leuk vinden. Toch zijn er maar weinig mensen die bezig zijn met het delen en bewaren van de softwaregeschiedenis. Vooral de evolutie van software is in de afgelopen decennia kan voor jong en oud erg interessant zijn.
Verdwijnen van software
Het gebeurd regelmatig dat software verdwijnt. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat software maakt en failliet gaat. Op een gegeven moment zullen er geen updates meer verschijnen voor de software en kan het bij nieuwere besturingssystemen niet meer worden gebruikt. Er zullen slechts een paar personen zijn die de software wel gebruiken, namelijk de mensen die besluiten om de software niet te updaten. De software gaat op deze manier verloren en op een gegeven moment is er niemand meer die er naar om kijkt.
Verlies van een stukje geschiedenis
Nieuwe software of updates worden meestal gemaakt omdat de oudere versies bepaalde bugs of fouten hebben. Wanneer een versie geupdate wordt met nieuwe functionaliteiten of compleet wordt vervangen door een nieuwe versie, komt de oude software vaak in de vergetelheid. Op deze manier raken we wel een stukje van onze techonologische geschiedenis kwijt.
Bewaren is populairder aan het worden
Steeds meer mensen en bedrijven vinden het leuk en belangrijk om software te bewaren. Hierbij wordt de broncode van bepaalde programma’s met een zekere historische waarde aan een stichting geschonken of aan bijvoorbeeld een computermuseum. Microsoft heeft bijvoorbeeld ook programma’s zoals MS-Dos 1.1 en 2.0 en Word for Windows 1.1 openbaar gemaakt.
Software giganten zoals Microsoft staan er om bekend regelmatig nieuwe versies van hun populaire software te maken. Om up to date te blijven moeten gebruikers steeds nieuwere versies aanschaffen en hun kennis bijspijkeren. Er zijn vele landelijke maar ook lokale opleiding centra waar je bijvoorbeeld een computercursus Bergen op Zoom kunt volgen. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe je kunt werken met de nieuwste versies van rekenbladprogramma Microsoft Office Excel of tekstverwerker programma Microsoft Office Word.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten